Anar a una ronda d’inversió s’han convertit per a algunes empreses de nova creació, especialment les de l’àmbit tecnològic, en una oportunitat d’or per aconseguir finançament en moments en què el crèdit bancari escasseja. Per això i per la dificultat que comporta accedir a certes reunions amb potencials inversors, convé tenir molt clar quins són els errors bàsics que no podem cometre si no volem fracassar en el repte.
Però, què és una ronda d’inversió? I, sobretot, ¿per quin tipus d’empreses és més adequada?
La ronda d’inversió permet a una empresa captar capital de possibles inversors, donant entrada a nous socis que es fan així amb part del capital social de l’empresa i, en definitiva, amb una porció del control. Es tracta d’una opció especialment útil per a empreses en potència o aquelles que es trobin en fase de llançar un producte o servei, que estiguin a la vora d’una reestructuració per travessar una situació complexa, les que no puguin fer front a les seves obligacions de pagament o , simplement, que busquin créixer o internacionalitzar-se.
La irrupció en el panorama empresarial de les startups ha obert un ventall d’oportunitats de negoci per a les firmes de capital risc o els business angels.
Suposem que tenim una idea i que hem aconseguit que un contacte ens organitzi una reunió amb possibles inversors. Què hem de tenir present per aixecar el finançament que necessitem? O millor dit, què relliscades podrien posar en perill el nostre objectiu?
Rick Frasch, consultor, inversor i soci d’una firma de capital risc de tall tecnològic amb 15 anys d’experiència a Silicon Valley, xifra en 8 els errors fonamentals que solen cometre els emprenedors en les rondes d’inversió, segons un article publicat a la revista Forbes.
1.Que el nostre “elevator pitch” superi el minut: el nostre missatge ha de ser directe i entrar en matèria de forma immediata per a captar l’interès de l’inversor. Està comprovat que el grau d’atenció que ens presta un interlocutor decau a partir dels 10 segons, per la qual cosa resulta fonamental enganxar des de les primeres frases. Un elevator pitch eficaç hauria de condensar en 60 segons la presentació de la teva empresa i el pla de negoci.
2. Que la presentació resulti molt llarga: si hem superat la primera fase, encara hem de convèncer els inversors amb la presentació de PowerPoint. Una regla d’or és que aquesta mai no superi els 30 minuts, ja que està dirigida a un tipus de persona que cada dia escolta un torrent de propostes. Això suposa que disposem de no més de 15 minuts per a la presentació pròpiament dita i altres 15 per a respondre a les preguntes que ens plantegen. Cal estar preparats tant per a l’eventualitat que ens concedeixin uns minuts més o alguns menys, de manera que cal comptar els punts fonamentals com més aviat millor perquè el potencial inversor dels “rebi” com més aviat d’abandonar el partit.
3. No comptar amb un pla de negoci detallat i que es doni suport en xifres concloents: de res servirà haver superat el elevator pitch i la presentació si no comptem amb un pla de negoci detallat que de resposta als dubtes que es puguin plantejar els inversors sobre com van a guanyar diners. Cal dedicar temps a dissenyar un pla de negoci que sigui capaç de contestar aquestes preguntes bàsiques:
- La necessitat que cobreix la nostra empresa
El públic potencial a qui va dirigida la nostra oferta
El nostre avantatge competitiu
Els beneficis que esperem obtenir i un cost realista de la posada en marxa de l’empresa
L’equip directiu que la integra
Una possible sortida dels inversors
T’interessarà Billin respon: Quan deuen els autònoms plantejar la seva transformació en societat?
4. No preveure una bona estratègia d’escapament als inversors: la mentalitat de l’emprenedor i l’inversor són diametralment oposades. Mentre el primer es llança a la piscina per crear alguna cosa que perduri i que ajudi a convertir el món en un lloc millor, l’inversor busca recuperar els seus diners i aconseguir rèdits més aviat millor. Per tant, cal explicar com es va a monetitzar el projecte i de quina manera podria l’inversor retirar passat un temps. Aquest és un error que pot posar tot en perill: cal posar-se en la pell de l’inversor i intentar donar resposta a les seves necessitats, i ser capaços de poder explicar-li quines altres fórmules -llicències, venda estratègica a una companyia de gran mida- es poden contemplar perquè aconsegueixi recuperar la seva inversió.
5.Obligar-lo a signar un acord de confidencialitat: per a l’emprenedor pot tractar-se d’una qüestió de principis, però obligar a l’inversor a signar un acord de confidencial pot eliminar les nostres possibilitats d’obtenir finançament. Un inversor professional probablement hagi sentit a parlar d’un projecte similar amb anterioritat, i ha d’escoltar noves propostes al voltant de la mateixa idea en el futur, pel que no voldrà arriscar-se a signar un contracte que pugui posar-lo en una situació jurídica complexa en el cas que no fructifiqui l’acord.
6. Intentar cridar la seva atenció via correu electrònic: als inversors professionals i business angels no els interessen els projectes que han estat oferts als altres. Per tant, mai cal intentar arribar a ells explicant-los les teves propostes a través del telèfon o el correu electrònic perquè, senzillament, ho consideraran publicitat no desitjada. Per tant, cal tenir en compte que les dues úniques vies en què podrem accedir a una ronda de finançament és bé perquè algú que coneix a l’inversor ens recomana, bé perquè ha escoltat parlar del nostre projecte en alguna sessió de networking o esdeveniment per a emprenedors dels molts que se solen organitzar.
7. Discutir sobre el valor de l’empresa durant les negociacions: l’inversor professional està acostumat a calcular el valor d’una empresa, de manera que resulta poc apropiat discutir amb ell sobre una qüestió que maneja amb detall. Convé esperar que de forma natural tregui ell el tema per començar a negociar la valoració i el preu en el contracte.
8. No escoltar: és importar ser capaços de deixar l’orgull de banda i estar oberts als suggeriments que l’inversor pugui fer. En una ronda d’inversions es plantejaran moltes qüestions per analitzar la millor manera d’estructurar la inversió, però alguns emprenedors es mostren absolutament tancats a cap canvi en relació al model de negoci que tenien en ment, el que provocarà l’estampida de l’inversor. Mostra’t obert a les seves propostes ja que, probablement, serveixin per millorar el teu propi projecte.
Com hem vist, superar una ronda d’inversió amb èxit no resulta senzill. A més de ser un bon orador, cal comptar amb el millor projecte, cosa que només aconsegueixen les grans startups. És el cas de Billin, que va aconseguir aixecar un milió d’euros en la seva primera ronda d’inversió. Per això volem convidar-te a conèixer aquesta eina que et permet gestionar les factures de manera eficient i cobrar a temps, i a descobrir tot el que pot fer per el teu negoci.