Per a mantenir la seva posició de lideratge en els mercats, les empreses de tots els sectors industrials enfronten permanentment el repte del creixement, desafiament que poden aconseguir amb estratègies adequades que els permetin incrementar els seus ingressos i utilitats, garantir els retorns financers que demanden els accionistes i, sobretot, ser competitives.

Saber cap a on dirigir els negocis és el dilema que enfronten les signatures i que poden resoldre en gran part gràcies a la consultoria estratègica.

Martín Soubelet, soci de Consultoria de EY a Colòmbia, sosté que les companyies acudeixen a la consultoria perquè necessiten un coneixement expert d’algú extern que les pugui guiar eficientment a enfrontar una determinada situació.

“Hi ha múltiples raons per a contractar consultoria, però en molts d’aquests casos està la necessitat d’entendre els desafiaments del mercat i conjuntures macroeconòmiques, la cerca d’aliats estratègics i obrir noves oficines, entre altres motivacions”, afirma Soubelet.

Raons de pes

Beatriz Carmona, country managing director de Accenture Colòmbia, assegura que la consultoria gerencial estratègica permet a les companyies crear el seu futur, combinant idees de negocis amb el coneixement sobre com la tecnologia impactarà les indústries i els models establerts.

Els principals temes que estan en la ment dels líders empresarials –segons la directiva– i per als quals busquen assessorament especialitzat són: com enfrontar la disrupció digital, com ser més competitius, com definir models operatius més eficients i com preparar la força de treball del futur. Tots aquests temes conflueixen en l’agenda d’eficiència i de creixement dels negocis.

Per part seva, Camilo Herrera¸ president de Raddar Consumer Knowledge Group, considera que aquest tipus d’assessorament especialitzat permet a les empreses tenir claredat en el seu negoci, definir nous mercats, segmentar, llançar amb èxit productes, reposicionar marques i moltes altres opcions depenent de la visió de cada organització. “Un bon exemple de la bolcada que pot donar un negoci es pot veure en Yamaha, que feia pianos i va acabar sent el proveïdor de motos més important del món”, precisa Herrera.

Beatriz Dager, sòcia de consultoria de Deloitte, ressalta que per a les empreses és fonamental identificar focus d’atenció i si l’equació que tenen és la correcta: s’està invertint en el que es deu per a aconseguir les metes, o es continua mantenint un statu quo.

“Crec que la consultoria gerencial estratègica és, per sobre de tot, un programa d’alineació. Moltes vegades les estratègies són bones, però les companyies no s’organitzen per a seguir-les”, indica.

Iván Maldonado, gerent de KPMG a Colòmbia, ressalta com a vital la consultoria perquè amb ella es pot tenir una visió de llarg termini, la qual cosa és essencial per als empresaris que enfronten canvis cada vegada més freqüents i que porten amb si oportunitats però també grans reptes, els quals s’han d’afrontar a temps per a treure’ls avantatge i no permetre que es converteixin en una amenaça per al negoci.

En el seu concepte, una visió del curt termini pot portar a perdre temps i oportunitats i moltes vegades entrar a executar accions de mitigació de riscos per amenaces que ja es van materialitzar.

Mercat local

Els serveis de consultoria estratègica constitueixen un negoci global que continua creixent en la mesura en què les companyies de tots els sectors enfronten els reptes creixents d’un món canviant i dinàmic.

Aquest fenomen no és aliè a Colòmbia –coincideixen a afirmar els experts del sector– pel fet que hi ha un bon nombre d’empreses que recorren contínuament a les assessories especialitzades de signatures de consultoria locals o internacionals per a buscar nous rumbs que permetin accelerar el creixement o enfortir la rendibilitat de les seves operacions.

Si bé la grandària del negoci de consultoria estratègica al país es considera relativament petit –pel fet que menys de 20% dels pressupostos de consultoria general s’enfoquen en aquesta línia– Soubelet, soci de EY a Colòmbia, advoca per aquest segment perquè en el seu criteri té molt potencial de creixement.

Entre els principals actors en aquest mercat a Colòmbia es troben signatures de llarga trajectòria internacional, com Boston Consulting Group, Accenture i AT Kearney, entre altres. Sobresurt, a més, la presència local de les grans signatures de serveis professionals que es van iniciar en les àrees de comptabilitat i auditoria, i que amb el temps van anar incorporant els serveis de consultoria estratègica en les seves portafolios. Tal és el cas de signatures com KPMG, Deloitte, EY (abans Ernst & Young) i PricewaterhouseCoopers (PwC), també conegudes com les “Big Four”.

Al país conviuen amb les internacionals un gran nombre de signatures de consultoria estratègica d’origen local o regional entre les quals es poden citar Raddar CKG, Advantis i Virtus Partners.

Per a Rodolfo Guzmán, soci d’Arthur D. Little, Colòmbia és un mercat atractiu per a les signatures consultores pel fet que compta amb una economia en creixement i relativament ben diversificada, i ofereix un marc jurídic i institucional estable per al desenvolupament dels negocis.

Per a ell, Colòmbia constitueix un excel·lent punt de partida per a atendre clients en mercats geogràfics pròxims com Veneçuela i els països de la regió Andina, Centreamèrica i el Carib. Per aquestes raons, Arthur D. Little ja va incorporar una sucursal a Colòmbia i es troba avaluant la possibilitat d’obrir una nova oficina a Bogotà en el curt termini.

Herrera, de Raddar CKG, creu que Colòmbia és un mercat creixent i per això entren més consultores internacionals, dinamitzant l’oferta de valor del mercat. Assegura que des de les consultores financeres i comptables, com les de comerç internacional, de mercadeig, legals i fins a de recursos humans tenen interès a Colòmbia, perquè la consultoria estratègica no se circumscriu solament al comercial, sinó a tots els focus i pilars del negoci.

El centre de la demanda

Per a Dager, sòcia de consultoria de Deloitte, en totes les indústries del país hi ha demanda pels serveis de consultoria estratègica, amb diferents enfocaments, però buscant sempre el mateix: com realment s’alineen les estratègies i objectius i com migrar a noves formes de fer negocis.

“Si haig de triar, diria que la indústria de consum massiu amb tots els seus subsegmentos continua sent un usuari important pel ritme de creixement, els canvis en els models de negoci, de la competència i del consumidor”.

La directiva precisa que el mercat d’aquesta consultoria al país s’ha centrat en dos tipus d’empreses: les grans, que continuen expandint-se i no volen perdre posicionament en el mercat global, i les companyies mitjanes, que busquen emprendre el procés de creixement en forma més consolidada, amb models de negoci nous, per als quals sempre hi ha riscos.

Al seu torn, Carmona, de Accenture Colòmbia, reporta especial demanda a Colòmbia en cadascuna de les indústries en les quals operen, tals com: banca, assegurances, consum massiu, retail, transport, telecomunicacions, petroli, mineria, utilities i materials de construcció.

Per a Herrera, de Raddar CKG, a més de les grans companyies es comença a veure cada vegada més una cerca de consultoria estratègica en mitjanes i petites empreses que desitgen augmentar les seves vendes o prendre nous mercats.

Un bon exemple, en el seu criteri, són les recents acceleradores d’emprenedories, que ajuden els negocis naixents a sorgir. En el cas particular de la signatura, les seves activitats se centren en negocis de consum de llars, recolzant als seus clients amb estratègies per a incrementar la satisfacció dels consumidors.

Si bé KPMG té el seu fort de mercat a Colòmbia en companyies de petroli i gas, del sector financer (en temes reguladors) i en general grans companyies, Fabián Echeverría, soci de signatura a Colòmbia, recomana que més enllà del nínxol que té captiu cada consultora, s’impulsi al país la planeación estratègica en sectors que són importants per al seu desenvolupament.

En aquest sentit, Echeverría visualitza que en l’àmbit local és necessari que companyies del sector de manufactura i l’agroindústria s’enfoquin més en la planeación estratègica, no només per a enfrontar el mercat local sinó perquè puguin ser més efectives a trobar oportunitats en altres països i mercats. “Aquest tipus de sectors ha de tenir un canvi transformacional substancial quant al que fan avui per a així construir una cosa diferent”.

Categories: Notícies